09 mars 2012

trick!


Baka är inte min grej. Det är inte det att jag inte uppskattar hembakat. Tvärtom. När det finns hemma hos oss, framför allt för jag har en mamma som förser oss med denna lyx, är det slut inom några futtiga minuter. Det kommer liksom aldrig till frysen som hos andra folk.

Men jag har mina trick. Sådana som får andra att blekna. Nu har jag dock aldrig några fikagäster som jag måste impa på, de gillar mig ändå. Men om det skulle till att bli så får det absolut bli detta recept. Eller om någon av barnen fyller år och önskar, vad gör man inte då?

Och nu var det just det sista som hände. Så det här var vår fredagskväll. Vi färgmatchade hela alltet, drog på oss prickiga förkläden och satte igång. Det gjorde vi förståss inte. Men jag tog fram den ärvda orangebruna Elektroluxen från 1972 och satte igång. Och gjorde världens lättaste imponeringsbullar. Som man lägger i frysen, ogräddade. Och sen en kvart innan kalas, tar man fram dem och gräddar. Så när gästerna ramlar in doftar hela huset sådär magiskt hemtrevligt av nybakta bullar. Och det är just det som är själva imponeringsmomentet. Fast de är dessutom rätt smarriga, om jag får säga det själv.


BULLAR

25 st
25 gram jäst + 2 dl kall mjölk blandas.
200 gram mjukt smör
1 msk socker
ca 6 dl vetemjöl
tillsättes.

Arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla ut till en 40x40 cm fyrkant. Skär i fyrkanter som är 8x8 cm.

Sen tar man en fyllning. Kanske mandelmassa, kanske sylt. Men vi tar alltid smörkräm.

75 gram smör
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker
blandas.

Lägg en klick på varje fyrkant. Vik alla fyra spetsarna mot mitten. Låt dem jäsa övertäckta i 2 timmar. Och ställ sen plåten i frysen. När de är frysta så plockar man ner dem i påsar. Och när man väl ska slå till att äta dem så sätter man ugnen på 250 grader. Tar fram bullarna, lägger dem i formar. Och gräddar i 5-8 minuter. När de har svalnat så rör man ihop lite florsocker och koncentrerad saft och har som glasyr. Nästan som på låtsats, eller hur?

Om vi nu ändå snackar bakning så öppnar Leilas affär på måndag. Och helt plötsligt kändes mitt bullrecept lite överflödigt. Men äsch, jag gillar dem ändå.

Fin fredagkväll!

5 kommentarer:

 1. Det låter ju perfekt, skall absolut testas! Trevlig helg, och tack för en mycket inspirerande blogg!

  SvaraRadera
 2. Vilken jättebra idé!!!
  Och det kvittar om du kan baka eller inte, dina bilder slår ändå allt!
  Ha en härlig lördag!
  Kram
  Malin

  SvaraRadera
 3. Ett recept som passar mig alldeles, alldeles utmärkt. Ska nog testas redan imorgon! Tackar och bockar!
  Kramar

  SvaraRadera
 4. Gleder meg til Leilas butikk åpner!!

  SvaraRadera